Tuesday, August 07, 2007

Miami Vice

Η επερχόμενη νοσηλεία του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στις ΗΠΑ αποτελεί σπάνια ευκαιρία για τους λογής εγχώριους συνωμοσιολόγους να αισθανθούν δικαιωμένοι.

Ακριβώς στο αποκορύφωμα της προεκλογικής περιόδου, ο ισχυρότερος παράγων του ελληνικού δημόσιου βίου θα βρίσκεται κυριολεκτικά στο έλεος των Αμερικανών!

Αν δεν είναι αυτό απόδειξη ότι οι ΗΠΑ επιστρέφουν δριμύτερες στο γνωστό ρόλο τους, του υποβολέα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, τότε τι είναι;

Οι θεωρίες συνωμοσίας αποτελούν εξαιρετικό ανάγνωσμα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως το παρόν κείμενο δεν θα υποκύψει στον πειρασμό.

Είναι πραγματικά ειρωνικό όσο και διδακτικό ότι ο μακαριότατος, που είναι γνωστός στο πανελλήνιο για τους φιλιππικούς του εναντίον των Ενωμένων Πολιτειών, καταφεύγει τώρα εκεί για να γλυτώσει τη ζωή του και το κυριότερο, να παραμείνει πανίσχυρος στο θρόνο του.

Υπάρχει όμως μια ακόμα μεγαλύτερη ειρωνεία: η ελλαδική εκκλησία είναι δια της απουσίας, της υπεκφυγής, της... προσπέρασης, δογματικά αμήχανη στη μεταμόσχευση οργάνων από τους νεκρούς στους ζωντανούς.

Ποτέ δεν έχει γίνει από άμβωνος κήρυγμα υπέρ αυτής της προσφοράς ζωής.

Να όμως που τώρα ο πρώτος παπάς της Ελλάδας καταφεύγει στη χώρα του «εξαποδώ» για να μεταμοσχευτεί... Για να πάρει το συκώτι κάποιου αλλόθρησκου ο οποίος το χαρίζει, μετά θάνατον, για να ζήσει κάποιος άλλος άνθρωπος, ο Έλληνας αρχιεπίσκοπος.

Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρει, το Μαϊάμι θα λειτουργήσει για τον κ. Χριστόδουλο ως άσυλο αξιοπρέπειας. Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα πρέπει να πήρε ένα μεγάλο μάθημα από το δράμα του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, τους τελευταίους μήνες της ζωής του.

Θυμίζουμε ότι πριν δώδεκα χρόνια, ενώ ο ιστορικός ηγέτης ψυχορραγούσε στο «Ωνάσειο» περιστοιχιζόμενος από «μάγους» και άλλους περίεργους «χαρισματικούς» που του επέβαλε η Δήμητρα Λιάνη, στον τελευταίο όροφο του εντυπωσιακού νοσοκομείου του Δέλτα Φαλήρου διεξαγόταν μέρα και νύχτα ένα άγριο πάρτι: υπουργοί, βουλευτές, δεκάδες κομματικοί και κομματο-κρατικοί κηφήνες, οι παρατρεχάμενοι τους, όλοι οι μεγαλοδημοσιογράφοι, κάποιοι επιχειρηματίες και διάφοροι άλλοι «επιβάτες» του πασοκικού τρένου που αγκομαχούσε ανεξέλεγκτο, διασκέδαζαν μεγαλόφωνα και κατέστρωναν σχέδια ώστε να διατηρήσουν τα προνόμιά τους και στο διάδοχο καθεστώς.

Φανταστείτε μια ανάλογη εικόνα, σε κάποιο θλιβερό δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο στην Αθήνα, όπου θα διεξάγεται ένα όργιο διαπλοκής μεταξύ δεσποτάδων, πολιτικών και δημοσιογράφων, με στόχο την εκκλησιαστική εξουσία -που στην Ελλάδα είναι περισσότερο πολιτική παρά οτιδήποτε άλλο- και τον έλεγχο των μαζών που είναι ασφυκτικά υποταγμένες στο εκκλησιαστικό κατεστημένο.

Στο μίνι διάγγελμά του, εξερχόμενος από το «Αρεταίειο», ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα δηλώνοντας «είμαι εδώ, όρθιος», πρώτα σ' όσους παπάδες ήδη του έσκαβαν το λάκκο. Αμέσως μετά διεμήνυσε στους πολιτικούς, αλλά απευθυνόμενος στους πιστούς, με το «είμαι ο Χριστόδουλός σας».

Θα πρέπει να έβγαλε αβίαστα τα συμπεράσματά του ο ιεράρχης από την αθρόα προσέλευση της κυβέρνησης Καραμανλή έξω από το θάλαμο της εντατικής όπου νοσηλευόταν, όσο και από την εξίσου δυναμική παρουσία της αντιπολίτευσης στο «Αρεταίειο».

Όλοι πήγαιναν και ξαναπήγαιναν, αφού βεβαίως είχαν φιξάρει τα ραντεβού τους με τις κάμερες.

Οι άνθρωποι που ήταν πλάι στον αρχιεπίσκοπο κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο, με πρώτο τον περιβόητο Θεόδωρο-Θεόκλητο Κουμαριανό, έστειλαν και αυτοί το δικό τους μήνυμα αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

Προηγούμενα, σαν από μηχανής θεός, στην πραγματικότητα ένας ημίθεος, είχε εμφανιστεί ο διάσημος Δρ. Ανδρέας Τζάκης για να δώσει λύσεις σε όλα. Αρχικά ανέβασε το ηθικό του αρχιεπισκόπου και στη συνέχεια ηρέμησε τον πρωθυπουργό και την παρέα του, που ξαφνικά αντιμετώπιζαν μια κατάσταση που φαινόταν ανεξέλεγκτη: έρχονται εκλογές και δεν ήξεραν τι απαιτήσεις θα αντιμετώπιζαν ώστε να υποστηρίξει και πάλι το ιερατείο τη «δεξιά του Κυρίου».

Το δε ΠΑΣΟΚ, που επί Γιώργου Παπανδρέου μετέτρεψε την έχθρα με την ιεραρχία σε λυκοφιλία, άδραξε την ευκαιρία για ακόμα μεγαλύτερη επίδειξη συμπαράστασης προς τον πάσχοντα ιεράρχη.

Όμως ο Παπανδρέου δεν μπόρεσε να κρύψει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο κ. Χριστόδουλος τους προσεχείς μήνες θα βρίσκεται στην Αμερική, τη γενέτειρα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απ' όπου θα δυσκολευτεί να σαμποτάρει την πασοκική ψήφο.

Ακόμα καλύτερα όμως είναι τα πράγματα για τον «ιεραπόστολο» Καρατζαφέρη.

Με τον αρχιεπίσκοπο απόντα, το λόγο και την πληθωρική παρουσία του θα επιχειρήσει να αντικαταστήσει επαξίως ο δημοσιογράφος-ευρωβουλευτής-καναλάρχης-κομματάρχης/-ιεροκήρυκας-εθνοσωτήρας Γιώργος Καρατζαφέρης και ουαί σε όποιον αμφισβητήσει την... άγια αυτή αποστολή του!

Ευτυχώς το κοσμοπολίτικο Μαϊάμι πέφτει πολύ μακριά.

Ακόμα καλύτερα για το Χριστόδουλο, κοστίζει πανάκριβα αν τα κανάλια και τα έντυπα επιχειρήσουν να τον περικυκλώσουν εκεί.

Πιθανότατα μόνο η ΕΡΤ με τα εκατομμύρια του ανταποδοτικού τέλους θα στρατοπεδεύσει σε κάποιο δωμάτιο του προγράμματος μεταμοσχεύσεων ήπατος του νοσοκομείου «Τζάκσον μεμόριαλ» (JMH) όπου ο Δρ. Τζάκης είναι ένας ζωντανός θρύλος.

Η κρατική τηλεόραση θα πουλάει εικόνα στα ιδιωτικά κανάλια και όλοι μαζί θα βγουν προς αναζήτηση όποιου ειδικού, χωρίς ή και με εισαγωγικά, για να επιδοθούν στον επερχόμενο κατακλυσμό εκτιμήσεων, επεξηγήσεων, προβλέψεων και προφητειών για την υγεία του αρχιεπισκόπου και τις εξελίξεις στην ιεραρχία.

Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είναι εξαιρετικά τυχερός άνθρωπος, μέσα στην ατυχία του.

Η περίπτωσή του εφαρμόζει απόλυτα στην ειδικότητα του καθηγητή Ανδρέα Τζάκη ο οποίος είναι παντοδύναμος στην έδρα του, στο JMH.

Ο Δρ. Τζάκης δεν είναι απλά ένας εξαιρετικά επιτυχημένος χειρούργος ήπατος, εντέρου και πολυοργανικών μεταμοσχεύσεων σε παιδιά και ενήλικες. Η ομάδα του διεξάγει πρωτοποριακή έρευνα και στην ανοσοκαταστολή, με φαρμακευτικές και χειρουργικές μεθόδους, ώστε τα πολύτιμα μοσχεύματα να μην απορρίπτονται και να μη βασανίζονται οι ασθενείς με την επανάληψη τόσο πολύπλοκων και πανάκριβων εγχειρήσεων.

Για παράδειγμα, η ομάδα Τζάκη βοήθησε στη δημιουργία φαρμάκων για την καταπολέμηση της επανεμφάνισης της ηπατίτιδας Β' σε δέκτες μοσχευμάτων που ήταν φορείς της νόσου. Ακριβώς, δηλαδή, περιπτώσεων όπως του αρχιεπισκόπου.

Όπως ο ίδιος ο καθηγητής παραδέχτηκε στη συνέντευξη τύπου της 13ης Ιουλίου, η κατάσταση του προκαθημένου της ελλαδικής εκκλησίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ο κ. Χριστόδουλος, που τον Ιούνιο εγχειρίστηκε για να του αφαιρεθεί κακοήθης όγκος από το παχύ έντερο, πάσχει από χρόνια ηπατίτιδα η οποία έχει προκαλέσει κίρρωση στο συκώτι του.

Επιπλέον στο ήπαρ του αρχιεπισκόπου αναπτύσσεται άλλου είδους κακοήθης όγκος, διαστάσεων τώρα τουλάχιστον 4cm, ο οποίος ανά πάσα στιγμή μπορεί να μετασταθεί σε άλλα όργανα και να καταστήσει τον ασθενή ανεπίδεκτο βοήθειας.

Ο 68χρονος ιεράρχης βρίσκεται και υπό φαρμακευτική αγωγή απολύτως απαραίτητη για τη ρύθμιση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα του. Είναι, δηλαδή, διαβητικός.

Ο διάσημος χειρούργος παραδέχτηκε ότι στην Ευρώπη, ασθενής με τόσο αρνητικό προφίλ δεν θα γινόταν δεκτός για μεταμόσχευση. Στις ΗΠΑ όμως θα τοποθετηθεί στην κορυφή της λίστας, με την προϋπόθεση της σωστής προεγχειρητικής προετοιμασίας.

Η έκβαση αυτής της προεγχειρητικής προετοιμασίας θα βγάλει την τελική απόφαση για το αν ο αρχιεπίσκοπος θα γίνει λήπτης οργάνου. Θα χρειαστεί ένας συγχρονισμός. Αν και όταν η φαρμακευτική αγωγή θα έχει τον κ. Χριστόδουλο έτοιμο, θα πρέπει να διατεθεί και το μόσχευμα.

Εδώ υπάρχει και κάποιο σκοτεινό σημείο: το κέντρο μεταμοσχεύσεων του JMH βρίσκεται μεταξύ των δέκα κορυφαίων των ΗΠΑ.

Στα άλλα νοσοκομεία η περίοδος αναμονής για την εύρεση μοσχευμάτων μετράται σε μήνες.

Στο JMH υπόσχονται μόσχευμα το πολύ σε 34 μέρες .

Το νοσοκομείο και ο ίδιος ο καθηγητής προσωπικά, κατηγορούνται από κάποιους ότι προβαίνουν σε δεκάδες περιττές επεμβάσεις σε καταδικασμένους ασθενείς, ιδιαίτερα σε μωρά και παιδιά μικρής ηλικίας, αφ' ενός για να πειραματιστούν και αφ' ετέρου για να παρουσιάζει το νοσοκομείο και οι γιατροί όγκο δουλειάς ώστε να είναι ανταγωνιστικοί στις κρατικές επιχορηγήσεις και ιδιωτικές δωρεές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κορυφαίο επιστημονικό επίπεδο της ιατρικής στις ΗΠΑ οφείλεται, εν πολλοίς, στο σκληρό ανταγωνισμό για ερευνητικά κονδύλια. Οι ανθρώπινες ιστορίες είναι συχνά συγκλονιστικές αλλά η ψυχρότητα των αριθμών δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι για κάθε δυστυχή κατάληξη, είτε από αμέλεια είτε από αδυναμία αντιμετώπισης του περιστατικού, εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι βιώνουν την ευτυχία της ζωής ενώ νωρίτερα ήταν καταδικασμένοι σε θάνατο.

Οι λόγοι, λοιπόν, για να μεταβεί ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών στο Μαϊάμι και να επιχειρήσει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, είναι πολλοί: είναι ανθρώπινοι, είναι λόγοι τακτικής, είναι πολιτικοί, είναι επιστημονικοί- πειραματικοί, μπορεί να είναι και άλλοι.

Ο αρχιεπίσκοπος και το περιβάλλον του κράτησαν τους Έλληνες σε πλήρη άγνοια σχετικά με το γεγονός ότι ο κ. Χριστόδουλος είναι για πολλά χρόνια φορέας της ηπατίτιδας. Τι τύπου δεν έγινε γνωστό, προφανώς για να αποφευχθεί η σπέκουλα σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης.

Μόνο όταν ένας ικανός αριθμός ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο «Αρεταίειο» είδαν με τα μάτια τους το κατεστραμμένο συκώτι του κ. Χριστόδουλου, οι παρατρεχάμενοί του «ποίησαν την ανάγκη φιλοτιμία» και ο αρχιεπίσκοπος εμφανίστηκε να επιβάλλει την πλήρη, υποτίθεται, ενημέρωση του χριστεπώνυμου πλήθους για την κατάσταση της υγείας του.

Ας ελπίσουμε ότι η μόνιμη κουστωδία των αμφιλεγόμενων δεσποτάδων, που από την αρχή της αρχιεπισκοπίας Χριστόδουλου κάνουν κουμάντο στη Μονή Πετράκη, στο Μαϊάμι θα δείξουν αυτοσυγκράτηση και δεν θα βαλθούν να... προσηλυτίσουν όποιον νεαρό ισπανόφωνο βρεθεί στο δρόμο τους.

Η ελληνική κοινότητα της πόλης αλλά και ολόκληρης της Φλόριντα, θα αγκαλιάσει την αρχιερατική αποστολή και, ενδεχομένως, προεγχειρητικά ο αρχιεπίσκοπος θα μπορέσει να χοροστατήσει σε κάποιο ελληνορθόδοξο ναό.

Ας ελπίσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα απογοητευτούν. Η παραμονή του κ. Χριστόδουλου στο Μαϊάμι θα είναι πολύμηνη.

Εκτός από τη μεγάλη μάχη που θα δίνει ο ίδιος καθημερινά, οι ακόλουθοί του θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι θα αντιπροσωπεύουν την ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας.

Θα πρέπει να κάνουν τεράστια υπομονή, να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί απέναντι στους Αμερικανούς και να τελούν με υπευθυνότητα τα καθήκοντά τους για την ομαλή διοίκηση της Εκκλησίας από την άλλη άκρη του κόσμου.

Είναι πολύ πιθανό η επέμβαση στον αρχιεπίσκοπο να συμπέσει με τις παραμονές των εκλογών.

Οι Έλληνες θα βρεθούν προ ενός τεχνηέντως κατευθυνόμενου επικοινωνιακού αχταρμά αλλά, αργά ή γρήγορα, το παρασκήνιο του Μαϊάμι θα αρχίσει να βγαίνει στην επιφάνεια.

Καλό κατευόδιο στον ηγέτη της ελλαδικής Εκκλησίας, όποιος κι αν είναι ο προορισμός του.

Comments:
Καυστικότατος, δυστυχώς με μεγάλες αλήθειες που απορρέουν από αυτή την ιστορία...
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?