Sunday, April 01, 2007

Γιατί πρόωρες εκλογές; Ανασχηματισμός!

Οι εκλογές θα γίνουν πράγματι στην ώρα τους, έτσι κι αλλιώς. Το πότε ακριβώς δεν θα το υποδείξουν ούτε οι δημοσκοπήσεις, ούτε τα σκάνδαλα, ούτε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ούτε, βεβαίως, οι δημοσιογράφοι. Την απόφαση θα τη λάβει μόνος του ο Κώστας Καραμανλής και ενδεχομένως δεν χρειάζεται καν να αποφασίσει. Μπορεί να πιστεύει ακράδαντα στην απαρέγκλιτη τήρηση των θεσμών και να αντιδρά στον καταιγισμό των εισηγήσεων που του γίνονται με βάση την απλή αριθμητική. Πόσοι ξέρουν καλά το χαρακτήρα του Κώστα Καραμανλή; Αυτοί, αν υπάρχουν, ξέρουν και την ημερομηνία των εκλογών.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση, δεν υποκύπτει σε συγκυριακές πιέσεις, δεν εκβιάζεται και εφαρμόζει το δόγμα ότι καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Είτε τώρα κάνει εκλογές είτε εξαντλήσει πλήρως την τετραετία, στην προσεχή προεκλογική εκστρατεία δεν θα είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης αλλά της Κυβέρνησης. Με αυτή τη διαφορά από το παρελθόν και με τη γνωστή ιδιοσυγκρασία του, ο Κώστας Καραμανλής θα ξεχυθεί στην Ελλάδα σαρώνοντας ό,τι βρεθεί στο πέρασμά του. Θα πρέπει η χώρα να έχει προηγουμένως υποστεί ένα συντριπτικό πλήγμα για να κοπούν τα φτερά του Καραμανλή και, αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, ποιός θα αναδυθεί ως ισχυρότερη προσωπικότητα για να διαχειριστεί μια τόσο ακραία κρίση, ο Γιώργος Παπανδρέου; Ή μήπως η Ντόρα Μπακογιάννη; Είναι ξεκάθαρο ότι από τους τωρινούς του αντιπάλους, ακόμα και με τους χειρότερους οιωνούς, ο Καραμανλής δεν παίζεται.

Αν η ΝΔ εξαντλήσει την τετραετία και δώσει τον αγώνα της το χειμώνα του 2008 για να νικήσει με ισχνή πλειοψηφία, γιατί να μην το κάνει, αφού και τώρα, σε περίπτωση εκλογών φέτος το Μάιο, τα χειρότερα προγνωστικά της δίνουν 151 έδρες;

Σύμφωνα με τα δεδομένα, η περηφάνια, ο εγωισμός, η αυτοπεποίθηση αλλά και η έγνοια του για το προσωπικό του γόητρο όσο και για το γόητρο της χώρας, δύσκολα θα αφήσουν τον πρωθυπουργό να απεμπολήσει έναν ολόκληρο χρόνο εξουσίας μαζί με την ευκαιρία για ολική επαναφορά. Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα δείξει τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά όταν ακόμα και ο Ερντογάν με τα χίλια- μύρια προβλήματα εξαντλεί την τετραετία. Με πρόωρη προκήρυξη εκλογών το κύρος του Κώστα Καραμανλή και των υπουργών του στα συμβούλια της ΕΕ θα υπονομευθεί και η θέση της χώρας στα κρίσιμα τρέχοντα Ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα θα τεθεί υπό αίρεση.

Αλλά υπάρχουν και οι λόγοι που καταλαβαίνουν καλύτερα οι απλοί πολίτες… Δεν είναι δυνατόν ο Κώστας Καραμανλής να εκβιαστεί από το Γιώργο Παπανδρέου. Όσο κι αν αλαλάζει το ΠΑΣΟΚ, η απόφαση δεν του ανήκει. Την τράπουλα τη μοιράζουν άλλοι.
Μπορεί η ΝΔ να πνίγεται στα σκάνδαλα αλλά ουδέν κακόν αμιγές καλού. Έτσι φαίνεται καλύτερα η διαφορά του ηγέτη από το σωρό των ανάξιων που, παρά τις επανειλημμένες ευκαιρίες που μεγαλόθυμα τους προσέφερε ο πρωθυπουργός, εκείνοι απέτυχαν, τον εξέθεσαν και έβλαψαν και την παράταξή τους και τον τόπο. Άρα ο ορίζοντας είναι ανοιχτός για τον δημοφιλή Κώστα Καραμανλή να προχωρήσει αν όχι σε σαρωτικό, σίγουρα σε δυναμικό ανασχηματισμό. Η σημειολογία αυτό αποκαλύπτει. Μπορεί κάποιοι αιθεροβάμονες υπουργοί να φλυαρούν υπέρ των πρόωρων εκλογών, πληθαίνουν όμως οι βουλευτές που καθημερινά ζητάνε καρατομήσεις ενώ και η «βάση» περιμένει εκτός από άρτο, και «θεάματα».

Στην τελευταία επίσκεψη του «επίτιμου» στο Μέγαρο Μαξίμου, αν κάποιος άκουγε την κουβέντα του πρωθυπουργού με τον Κων/νο Μητσοτάκη, πιθανότατα θα μάθαινε μετά βεβαιότητος και την ημερομηνία των εκλογών. Τι άλλο λόγο έχει ο απόμαχος πατέρας της Ντόρας να λαχανιάζει κάθε τόσο στα σκαλοπάτια του Μεγάρου Μαξίμου εκτός από το να ενισχύει την κόρη του; Με εξαιρετικό timing ο κ. Μητσοτάκης, ίσως, αλλά φαίνεται λογικό και πιθανό, υποσχέθηκε στον Καραμανλή την αμέριστη στήριξη του πολυπληθούς Μητσοτακικού στρατού υπό τον όρο να κάνει ο πρωθυπουργός υπομονή με τη Ντόρα γιατί άπειρο είναι το κορίτσι, θέλει χρόνο για να μάθει. Επιπλέον, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών μπορεί να δώσει στον Καραμανλή άλλα τρία, το πολύ, χρόνια τρικυμιώδους εξουσίας, κάνει όμως εξαιρετικά αμφίβολη την άνοδο της Ντόρας στην πρωθυπουργία. Γιατί έτσι, και η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ σε πρόωρες εκλογές θα συρθεί, με το ΠΑΣΟΚ (ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα στη θέση του) απλά να περιμένει την πτώση του σάπιου φρούτου.

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να γίνει η κα. Μπακογιάννη πρωθυπουργός είναι να κερδίσει ο Καραμανλής τις επερχόμενες εκλογές, αφού εξαντλήσει την τετραετία και, αν ακολούθως έχει την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας σίγουρη, να παραιτηθεί υπέρ της Ντόρας και να την αφήσει μόνη στη θάλασσα με τα σκυλόψαρα. Εναλλακτικά, αν βρεθεί μια ικανή –και σίγουρη- θέση για τον Καραμανλή σε πόστο της ΕΕ, να πετύχει εκεί που απέτυχε ο Κώστας Σημίτης και να παραιτηθεί αφήνοντας τις ψησταριές της Αττικής για τα κάστρα και τα παλάτια της Ευρώπης.

Αν λοιπόν ο πρωθυπουργός κάνει κάποιες αριθμητικές πράξεις, αυτές θα αφορούν στη μακροβιότητα της δεύτερης πρωθυπουργίας του. Αν κάνει τώρα πρόωρες εκλογές, και η επόμενη εκλογική αναμέτρηση πρόωρη θα είναι, με ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες νίκης και αμφίβολη δυνατότητα ελιγμών για τον ίδιο. Γι αυτό, αν τελικά προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές, θα οφείλονται σε άλλες έκτακτες παραμέτρους που δεν θα αντιμετωπίζονται με κανένα άλλο τρόπο.

Επειδή όμως είναι αδιανόητο η Νέα Δημοκρατία να ροκανίζει το χρόνο που της απέμεινε αυτοκτονώντας, με το Σάββα Τσιτουρίδη και αρκετούς άλλους πεισματικά καρφωμένους στις καρέκλες τους, οποτεδήποτε κι αν δώσει το σύνθημα για εκλογές, o Κώστας Καραμανλής θα κάνει αυτό που δεν τόλμησε/μπόρεσε ο Γιώργος Παπανδρέου: θα πετάξει έξω όλη τη σαβούρα που ανακόπτει την ορμή του και θα παρατάξει μια ανανεωμένη κυβερνητική ομάδα με στόχο να ξανακερδίσει τις εντυπώσεις. Γιατί η ψήφος σ’ αυτές βασίζεται, στην εικόνα και όχι στην πραγματικότητα. Διακινδυνεύοντας μια «προφητεία», βλέπουμε τον ανασχηματισμό μέσα στον Απρίλιο ώστε επικοινωνιακά τουλάχιστον, εκατό μέρες αργότερα τα δεδομένα να έχουν πλήρως ανατραπεί, ο λαός να ευχαριστηθεί τα μπάνια του τον Αύγουστο και στη ΔΕΘ ο Κώστας Καραμανλής από θέση ισχύος και πάλι, να προκηρύξει ημιπρόωρες εκλογές για το Νοέμβριο.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?