Friday, March 03, 2006

Ο Δρόμος προς το BBC...

Η Ελλάδα, ως αρχαίος τόπος, βρίθει από εύστοχες παροιμίες. Μια χαρακτηριστική είναι και η «με τα λεφτά μου γ…ώ και την κυρά μου».
Αν η ανακοίνωση του Alpha TV περιοριζόταν σ’ αυτό το νόημα όσον αφορά στην αποπομπή των κυρίων Θ. Αναστασιάδη και Β. Περρή, η ευκαιρία για κουτσομπολιό, παραφιλολογία αλλά και διδακτικά συμπεράσματα θα ήταν σημαντικά περιορισμένη. Από τη νοήμονα όμως θεώρηση των πραγμάτων προκύπτουν πολλά ενδιαφέροντα δεδομένα τόσο για διάσημους ανθρώπους όσο και για την Ελληνική πραγματικότητα.

Κατ’ αρχήν, όπως φάνηκε στα πρώτα πλάνα που προβλήθηκαν, η έκφραση στα πρόσωπα και το πασιφανές σοκ των κκ. Αναστασιάδη και Περρή ήταν αποκαλυπτικά του ότι οι άνθρωποι αυτοί συνελήφθησαν εξ απήνης, αιφνιδιάστηκαν απολύτως δηλαδή, με την τροπή των γεγονότων. Ακολούθως αποδείχτηκε ότι δεν είχαν κανένα «Σχέδιο Β» όπως τους κατηγόρησαν. Η εκπομπή «Όλα» και οι συντελεστές της πάλευαν τις επόμενες εβδομάδες να βρουν στέγη- και δουλειά. Δεν τους περίμενε τίποτα έτοιμο άρα δεν εξεβίαζαν τίποτα, όπως και πάλι με απροκάλυπτη κακεντρέχεια και κόμπλεξ κατηγορήθηκαν μέσω της απερίγραπτης ανακοίνωσης του Alpha.

Δεύτερον, η θεαματική όσο και υποτιμητική, για μια τέτοια επιχείρηση, αποβολή του κ. Θ. Αναστασιάδη πράγματι πολύ λίγο είχε να κάνει με τη λογοκρισία. Ήταν καθαρά η έκβαση μιας μάχης για ισχύ. Ο κ. Χατζηνικολάου έχει δίκιο να λέει ότι η σάτιρα του Θέμου τον αποδυνάμωνε. Γι αυτό όμως ευθύνεται αποκλειστικά ο ίδιος. Ο Νίκος Χατζηνικολάου έχτισε την προσωπική του αυτοκρατορία ακολουθώντας αδιάκοπα μια αρχή: να υπηρετεί πιστά και αταλάντευτα το πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο της χώρας. Πολλοί μπορεί να αμφισβητούν τη δημοσιογραφική του ικανότητα. Ποιος όμως θα αμφισβητήσει ότι ο Ν. Χατζηνικολάου είναι το πιο comme il faut δημόσιο πρόσωπο στην Ελλάδα; Η συνέπεια στη δημόσια αλλά και στην παρασκηνιακή συμπεριφορά του, του χάρισε τον πλούτο, την αναγνώριση και τη δύναμη που απολαμβάνει. Το λάθος του κ. Χατζηνικολάου θα το αναδείξουμε πιο κάτω.
Από την άλλη, ο κ. Θ. Αναστασιάδης πέτυχε, πλούτισε και δυνάμωσε στον ίδιο χώρο με τον αντίπαλό του αλλά με αντίθετη τακτική: επιτιθέμενος στο κατεστημένο. Από επιλογή, ιδιοσυγκρασία, τύχη ή λίγο απ’ όλα, ο Θέμος έπεσε σε πολύ δυσκολότερο στίβο. Για να είναι συνεπής σε αυτό που πιστεύει και που κάνει, πρέπει να αντιπαλεύει διαρκώς τις δυνάμεις των οποίων σταυροφόρος είναι ο Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και πρώτο δημοσιογραφικό βιολί του Alpha. Υπό αυτό το πρίσμα, το ότι το κανάλι της Κάτζας πρόσφερε στέγη στον Θέμο για τόσο διάστημα κι αυτό πολύ είναι.
Προσθέτουμε εδώ το γεγονός πως ο Γ. Μητσικώστας, χρόνια τώρα, με συναρπαστικό και πολύ καυστηκότερο του Αναστασιάδη χιούμορ, αποδομεί όχι μόνο τους τηλε-αστέρες αλλά και τους πολιτικούς και σχεδόν κάθε πρόσωπο που τρβάει πάνω του τη δημοσιότητα. Ούτε με τον Μητσικόστα έχει αγαθές σχέσεις ο Χατζηνικολάου και πολλοί άλλοι. Γιατί όμως δεν υπάρχει δημόσια αντιπαλότητα; Γιατί ο Γ.Μ. δεν είναι flamboyant. Δεν είναι "Ελληνάρας". Είναι ελπιδοφόρα εξαίρεση μέσα στη ασχήμια και την καταχνιά.

Τρίτο και εν τέλει κρισιμότερο είναι ένα άλλο θέμα, που εντυπωσιάζει με την απόλυτη απουσία αναφοράς του στις συζητήσεις τόσο για τα τελευταία γεγονότα όσο και για τα ΜΜΕ γενικότερα: o κ. Ν. Χατζηνικολάου χρήστηκε από τον εργοδότη του και υπεύθυνος του δημοσιογραφικού προϊόντος και υπεύθυνος για τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του συνολικά. Πρέπει να είναι παγκόσμια πατέντα ή τουλάχιστον πρωτοφανές για θεσμικά προηγμένη χώρα (λέμε τώρα), το ίδιο πρόσωπο να εγγυάται και τη δημοσιογραφική δεοντολογία και την κερδοφορία μιας επιχείρησης ΜΜΕ. Εδώ λοιπόν είναι το λάθος του κ. Χατζηνικολάου ο οποίος ενδεχομένως λόγω της περιορισμένης γνώσης του για την υψηλού επιπέδου διεθνή δημοσιογραφική πρακτική όσο και λόγω απώλειας του μέτρου, αποδέχτηκε ή και επιδίωξε να συγκεντρώσει στο πρόσωπό του αλληλοσυγκρουόμενες εξουσίες. Έγινε με αυτό τον τρόπο εύκολος στόχος για έναν αντισυμβατικό δημοσιογράφο, τον κ. Αναστασιάδη εν προκειμένω, ο οποίος βρήκε μια μοναδική ευκαιρία να κάνει κάτι πρωτοφανές για το βαθειά συντηρητικό και αγκυλωμένο Ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο και τελικά το πλήρωσε…

Ίσως ο κ. Αναστασιάδης επιμένει να σπρώχνει την Ελληνική ιδιωτική τηλεόραση προς το φωτεινό παράδειγμα του BBC για το οποίο όμως έχουν θυσιάσει τις λαμπρές καριέρες τους δημοσιογράφοι ων ουκ εστίν ο αριθμός. Ο κ Χατζηνικολάου πάντως, προφανώς διαφωνεί και προκρίνει το μοντέλο του Telecity...

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?